Gönüllülük faaliyetlerine katılmak mutluluk seviyesini artırıyor

Gönüllülük faaliyetlerinin bireylerin mutluluk düzeyini artırmada etkili olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, başkalarına yardım etmenin dopamin ve oksitosin salgılanmasını tetiklediğini söyledi.

Gönüllülüğün genel mutluluk seviyesini artırdığına, hem psikolojik hem de sosyal birçok faydası olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, gönüllülük faaliyetleri sırasında karşılaşılan zorlukların tükenmişliğe yol açabileceği konusunda ise uyardı: “Bu süreçte zorluklarla karşılaşmak da olasıdır. En iyisi değil, en mükemmeli değil olduğu kadarını yapabilmek de kendi sınırlarımızı anlamak üzerine güzel bir fırsat sunacaktır.”

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, 5 Aralık Dünya Gönüllüler günü dolayısıyla, gönüllülük faaliyetlerine katılmanın ruh sağlığına etkisi hakkında açıklamalarda bulundu.

Bireysel mutluluğun anahtarı: Gönüllülük…

Gönüllülük faaliyetlerinin bireylerin mutluluk düzeyini artırmada oldukça etkili olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Araştırmalar, başkalarına yardım etmenin beyinde ‘iyi hissetme’ hormonu olan dopamin ve oksitosin salgılanmasını tetiklediğini gösteriyor.” dedi.

Gönüllülüğün kişinin anlamlı bir yaşam hissi geliştirmesine katkı sağladığını ve bunun da genel mutluluk seviyesini artırdığını aktaran Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Kendini topluma yararlı hissetmek, özsaygıyı güçlendirir ve yaşam doyumunu artırır. Bireysel mutluluğu sağlar. Bireylerin sosyal bağlarını güçlendirir ve aidiyet duygusunu pekiştirir. Başkalarının zorluklarını anlamak, empati becerisini artırır. Zamanını başkalarına yardım ederek geçiren bireyler, daha düşük stres seviyeleri ve daha az kaygı bildirmektedir. Özellikle yalnız bireylerde gönüllülük, sosyal izolasyonu azaltarak depresyon riskini düşürebilir.” şeklinde konuştu.

Her yaşta psikolojik fayda sağlayabiliyor…

Yaş gruplarına göre gönüllülük faaliyetlerinin farklı etkileri olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Gençler ve ergenlerde sosyal becerilerin gelişmesi, sorumluluk duygusunun artması ve özgüven kazancı sağlar. Özellikle bu yaşlar özgüven geliştirmek için oldukça önemli yaşlardır. 30 yaş üstü bireylerde anlam arayışına katkıda bulunur ve stresle baş etmede yardımcı olabilir. Öz tamamlanma hissine destek olur. Yaşlı bireylerde yalnızlık duygusunu azaltır ve zihinsel sağlığı korumaya destek olur. Kişinin oryantasyonunu zihnini kuvvetlendirir. Aynı zamanda yaşamın son evresinde anlam ve katkı hissi sağlar.” açıklamasını yaptı.

Süreklilik, gönüllülüğün psikolojik faydalarını artırıyor…

Gönüllülük faaliyetlerinden en fazla faydayı sağlamak için önerilerde de bulunan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, şunları söyledi:

“Tutkulu olduğunuz bir alan seçin. İlginizi çeken bir konu üzerinde çalışmak, sürecin daha tatmin edici olmasını sağlar. Kendi sınırlarınızı ve duygusal dayanıklılığınızı bilmek, daha verimli bir gönüllülük süreci yaşamanıza yardımcı olur. Fazla sorumluluk alarak tükenmişlik yaşamamak için küçük görevlerden başlamak önemlidir. Sürekliliği sağlamak, gönüllülüğün psikolojik faydalarını artırır. Deneyimlerinizi paylaşmak, sosyal bağlar kurmanıza yardımcı olur. Ortak alan oluşturur.”

Gönüllülük faaliyetleri sırasında karşılaşılan zorluklar tükenmişliğe yol açabilir!

Gönüllülük sırasında bireylerin, zor durumlarla karşılaşabileceğine ve bu durumların psikolojik yük oluşturabileceğine vurgu yapan Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, “Sürekli zorlayıcı hikayeler dinlemek, tükenmişliğe yol açabilir. Bu durumda, duygusal sınırlamalar koymak ve kişisel bakım uygulamalarına önem vermek önemlidir.” uyarısında bulundu.

Gönüllülük gruplarında deneyimleri paylaşmanın ve destek almanın, duygusal yükü azaltabileceğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Özgenur Taşkın, zorluklarla baş edemediğini hisseden bireylerin, bir terapistten destek alarak süreci daha sağlıklı bir şekilde yönetebileceklerini hatırlattı ve sözlerini şöyle tamamladı:

“Gönüllülük faaliyetleri bireylerin hem kendileri hem de toplum için anlamlı katkılar sunmasını sağlar. Ancak bu süreçte zorluklarla karşılaşmak da olasıdır. Duygusal dayanıklılığı artıracak adımlar atarak ve destek alarak gönüllülüğün faydalarından iyi şekilde yararlanmak mümkündür. En iyisi değil, en mükemmeli değil olduğu kadarını yapabilmek de kendi sınırlarımızı anlamak üzerine güzel bir fırsat sunacaktır.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı