Konak’ın müzeleri kültür söyleşileriyle konuklarını ağırlıyor

Konak Belediyesi, butik müzelerini yerinde tanıtarak daha etkin kullanımını sağlamak ve farklı alanlardaki kültürel içerikli söyleşileri İzmirlilerle buluşturmak amacıyla ‘Müzelerimiz ve Kültürel Söyleşiler’ başlıklı etkinlikler düzenlenmeye başladı. Vatandaşların yoğun ilgisiyle gerçekleşen kültür söyleşilerinin ilki Necdet Alpar Mask Müzesi’nde gerçekleştirildi.

İlçenin farklı noktalarında yer alan butik müzeleriyle öne çıkan Konak Belediyesi, bu mekanları yerinde tanıtarak daha etkin kullanımını sağlamak ve farklı alanlardaki söyleşileri tüm İzmirlilerle buluşturmak amacıyla ‘Müzelerimiz ve Kültürel Söyleşiler’ başlıklı etkinlikler düzenlemeye başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kültür söyleşilerinin ilki Alsancak’ta bulunan Necdet Alpar Mask Müzesi’nde gerçekleştirildi. İki bölümden oluşan söyleşinin konu başlıkları ise ‘Sanat Müzeleri’ ve ‘İklim Krizi Gerçeği ve Müzelerin Güncel Tartışmadaki Yeri’  oldu. 

Almelek: Müzeler kültürel yaşamın temel unsurlarıdır

Söyleşinin ilk bölümünde Dokuz Eylül Üniversitesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Almelek, sanat müzeleri hakkında katılımcılara zoom üzerinden sunum yaptı. Sanat müzelerinin içerik açısından tarihsel gelişiminin yanı sıra mimari değişiminin de zaman içinde geliştiğini dile getiren Almelek, “Müzeler, kültürel yaşamın temel unsurlarıdır. Sanat müzeleri, diğer birçok çeşit müze arasında en köklü geleneğe sahip ortamlardır. Bu müzeler, koleksiyonları, tasarımları, müzecilik stratejileri, konumları ve temsil ettikleri değerlerle kapsamlı bir tarihsel ve güncel birer araştırma konusudur” diyerek dünyanın farklı bölgelerindeki sanat müzesi olgusunu örnekleriyle sunumuna yansıttı.

Müzelerdeki iklim krizi protestoları

Etkinliğin ikinci bölümünde ise Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Resim İş Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ezgi Tokdil, ‘İklim Krizi Gerçeği ve Müzelerin Güncel Tartışmadaki Yeri’ konulu sunum gerçekleştirdi. Giderek dünyayı etkisi altına alan iklim krizine dikkat çekmek amacıyla müzelerde yapılan iklim protestolarını mercek altına alan Tokdil, iklim aktivistlerinin kültür kurumlarının halka karşı sahip olduğu sorumluluğu vurgulamak amacıyla protestolarını müze ve galerilerde yaptıklarını belirtti. Tokdil, “Günümüzde iklim krizi gerçeği her alanda olduğu gibi müze ve müzecilik alanında da çok etkili. Aktivistler protestolarını müze ve galerilerde yaparak belirli bir izleyici kitlesini hedef alıyorlar. Basına yansıyan eylem olduğu için de toplumsal farkındalık yaratmayı amaçlıyorlar” ifadelerini kullandı.

Söyleşiler devam edecek

Müzelerdeki kültür söyleşilerinin Ümran Baradan Oyun ve Oyuncak Müzesi, Kadın Müzesi, Radyo ve Demokrasi Müzesi ile Karikatür Müzesi’nde de farklı konular ele alınarak devam ettirilmesi planlanıyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı