Washington Post: Türkiye despotizmin gölgesinde seçime gidiyor

Washington Post: Türkiye despotizmin gölgesinde seçime gidiyor - Dünya basınının 14 Mayıs seçimleriyle ilgili analizlerinde, Erdoğan’ın iktidarına yönelik eleştiriler dikkat çekiyor. Dünyanın en zengin isimlerinden Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'un sahibi olduğu Washington Post gazetesinin başyazısında, 14 Mayıs’ın aynı zamanda “demokratik seçimlerin Erdoğan'ın giderek tek adamlığa yönelen iktidarının boyunduruğundan kurtulma kapasitesine sahip olup olmadığının bir sınavı olacağı” yorumu dikkat çekti.

14 Mayıs seçimleri yaklaştıkça dünya basınında seçim analizleri hız kazandı.

Dünyanın en zengin iş insanlarından biri olan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un sahibi olduğu ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post, “Türkiye'deki seçimlerin üzerinde despotizmin gölgesi büyüyor” başlıklı başyazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidara ilk geldiği dönem çizdiği “ılımlı lider” imajının büyük oranda yok olduğu yorumunu yaptı.

Erdoğan'ın giderek düşen popülaritesinin baskıya ve demokratik değerlere yönelik küçümsemeye dayalı otokrasisinin bir yansıması olduğunu yazan gazete, ekonomideki kötü yönetimin de halkın yaşam standartlarını hızla düşürdüğünü ve birçok Türk'ün öfkeli olduğunu belirtti.

Gazetenin yayın kurulu tarafından kaleme alınan yazıda, “14 Mayıs'ın aynı zamanda demokratik seçimlerin Erdoğan’ın giderek tek adamlığa yönelen iktidarının boyunduruğundan kurtulma kapasitesine sahip olup olmadığının bir sınavı olacağı” yorumu dikkat çekti. Türkiye'deki seçimlerin ABD ve Avrupa açısından da önemli olduğunu kaydeden WP, Türkiye’nin “Batı’nın yaptırımları çiğnenerek Moskova’ya ürün sevkiyatında önemli rol oynadığından şüphe edildiğini yazdı.

‘EN BÜYÜK ZARARI TÜRKİYE’YE VERDİ’

Erdoğan'ın jeopolitik konumunu güçlendirmek için “ikili oyun” oynadığı yorumunu yapan gazete, Erdoğan'ın Rusya'nın yanı sıra Çin ve Suudi Arabistan gibi diğer otoriter ülkelerden de mali destek aldığını aktardı.

Öte yandan Erdoğan'ın en büyük ve kalıcı hasarı Türkiye içinde verdiği; çatışmaları körükleyerek, muhalifleri ve gazetecileri hapse atarak ve Türkiye'de bir zamanlar canlı olan sivil toplumun alanını daraltarak iktidarını koruduğu belirtildi.

“Kurumlar onun zorbalığı karşısında boyun eğdi” ifadelerini içeren yazıda, buna en önemli örneğin Merkez Bankası olduğu kaydedildi.

‘DEPREMLER ERDOĞAN’IN İMAJINA BÜYÜK ZARAR VERDİ’

Yıkıcı depremler sonrasında gerekli müdahale ve yardımların gecikmesinin Erdoğan’ın imajına büyük zarar verdiğine dikkat çeken WP, “İnşaat standartlarına uymayan binaların depremde çökmesi birçok Türk tarafından Erdoğan iktidarının karakteristik özelliği olarak görülen yolsuzluk ve kötü yönetimin bir simgesi olarak algılandı” ifadelerini kullandı.

Washington Post, muhalefetin adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun evinin mutfağında çektiği videolarla Erdoğan’ın 1000 odalı sarayına tezat oluşturduğunu da vurguladı. Gazetenin başyazısında Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’yi birleştirme, sadece tek dönem cumhurbaşkanlığı yapma, Merkez Bankası, mahkemeler ve diplomasi gibi kurumları bağımsızlığa kavuşturma sözü verdiğine de dikkat çekildi.

Washington Post, 14 Mayıs’ta seçimi kaybetmesi halinde Erdoğan ve destekçilerinin sonuca itiraz edebileceği kaygısı olduğunu belirterek, “demokrasinin görece sağlam olduğu bir ülkede bu kaygılar Erdoğan’ın bazı değerlere ne kadar derinden zarar verdiğinin bir ölçütü” tespitinde bulundu.

1994 yılında Amazon’u kuran ve şu an yaklaşık 127 milyar dolarlık servetiyle Bernard Arnault ve Elon Musk’ın ardından dünyanın en zengin üçüncü insanı olan Jeff Bezos, 2013’te Washington Post’u satın almıştı.