34,7500$% 0.08
36,5960€% 0.26
2.957,64%0,49
4.900,00%0,55
3305135฿%-1.06793
Zeytinburnu Kültür Sanat’ta, İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal bir panelle anıldı. Yazar, tarihçi ve müzeci kimlikleriyle öne çıkan İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal, farklı yönleriyle değerlendirildi. Moderatörlüğü Dr. Rıdvan Kaşıkçı üstlenirken Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, Dr. İsmail Alperen Biçer ve Ekrem Aytar konuşmalarıyla panele katkıda bulundu.
Döneminin önemli kültür insanlarından olan İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal doğumunun 153. yılında, Zeytinburnu Kültür Sanat’ta düzenlenen bir panelle anıldı. Yaşadığı dönem için çok önemli bir şahsiyet olduğu vurgulanan İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal, farklı bakış açılarıyla ele alındı.
Hayatı ve Karakteriyle İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal
Dr. İsmail Alperen Biçer, İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal’ın hayatına dair bilgiler verirken onun kişisel özelliklerine dair anekdotlar da paylaştı:
“Hep kendi adıyla irtibatlandırılabilecek terkipleri seçer. Bunu metin içinde de kullanır. Bu onun egosantrik yönünü gösterir. Tanpınar’ın ifadesiyle söyleyecek olursak İbn’ül Emin’in beşerî ilişkilerini tayin eden bir kural vardır: ‘Ya beni olduğum gibi kabul edersiniz ya da sizin için yokum.’ Bu kadar açık ve nettir onun egosantrik yönü. Sevmediği insanları konağa davet etmediğinde ‘Onu öldürdüm, benim için ölü hükmünde’ diye açıklama yapıyor. Bu kadar benmerkezci bir insan.”
Bir Sanatçı Olarak İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal
Prof. Dr. Ali Şükrü Çoruk, İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal’ın bir alim ve sanatçı olarak çok yönlü karakterini vurguladı:
“Onun yazdıklarına ve ilgi alanlarına baktığımızda eskilerin Hezarfen dediği, birden çok alanda eser verebilecek seviyede bilgi sahibi olduğunu da tespit etmek lazım. Batılıların polimat ismini verdiği sanatçı tiplerinden birisidir İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal. Yazdığı eserler arasında edebiyatla ilgili olanlar da var. Meclis sahibi bir babanın oğlu olarak bu geleneği devam ettirmiş ve edebiyatla ilgilenmiş. Çeşitli gazeller, didaktik eserler yazmış. Gençlik ürünü bir romanı da vardır.”
Bir Müzeci Olarak İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal
Ekrem Aytar ise İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal’in müzeci yönüne dikkat çekti.
“İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal, 1937 yılında yaş haddinden emekli olana kadar müzeciliğin kuruculuk kısmında yer aldı. On yıllık bir süre boyunca Müze Müdürlüğü görevi de yaptı. İbn’ül Emin Mahmut Kemal İnal, müzemizin dördüncü müdürüydü.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
İhtiyaç sahibi ailelere nakit yakacak desteği sunuluyor