34,4941$% 0.09
36,4115€% 0.14
2.964,87%1,03
5.049,00%0,16
3373424฿%4.88999
Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından 8’incisi düzenlenen Su Kayıp ve Kaçakları Forumu’na İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, konuşmacı olarak katıldı.
İstanbul’da düzenlenen fuarda konuşan Genel Müdür Ali Sağlık, sürdürülebilir gelecek için yenilikçi su yönetimi ile Kocaeli’de suyun gelecek nesillere kaliteli bir şekilde aktarılması için yapılan çalışmalarla ilgili tecrübelerini paylaştı.
Altyapı ve Kazısız Teknolojiler Derneği (AKATED) tarafından organize edilen 8. Su Kayıp ve Kaçakları Forumu, İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşti. Etkinliğe, birçok su ve kanalizasyon idarelerinin yanı sıra yerli ve yabancı sektör temsilcileri de katılım gösterdi.
‘SUYUN VE ATIK SUYUN GELECEĞİ: LİDERLİK VE POLİTİKALAR’ OTURUMU YAPILDI
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Göktuğ İlter’in başkanlığını yaptığı ‘Suyun ve Atık Suyun Geleceği: Liderlik Ve Politikalar’ konulu oturuma konuşmacı olarak İSU Genel Müdürü Ali Sağlık ile beraber İSKİ Genel Müdürü Doç. Dr. Şafak Başa, ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Adıyaman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Özgür Özdemir katıldı.
ALİ SAĞLIK: “KÜRESEL ISINMA SU KAYNAKLARINI OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin uygulanmasında suyun, çok önemli bir role sahip olduğunu söyleyen İSU Genel Müdürü Ali Sağlık: “Suyun verimli ve sürdürülebilir bir şekilde işletilmesi, kalkınmanın temel taşlarından biridir. İklim değişimi, hızlı kentleşme ve artan nüfus gibi değişkenler, suyun her zamankinden daha değerli ve hassas bir kaynak haline gelmesine yol açmıştır. Su yönetiminde artan talebi karşılamak için yeni kaynaklar geliştirme kararı almadan önce, eldeki mevcut suyu en verimli şekilde kullanma anlayışını uygulamaya koymak gerekiyor. Bu kapsamda, suyun özellikle endüstride kullanımında arıtıldıktan sonra çevrim içi tekrar kullanımı da sürdürülebilir su kullanımı için çok önemli bir adım olacaktır.” dedi.
“SU KITLIĞI İLE MÜCADELEDE SU KAYIPLARININ ÖNLENMESİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR”
Falkenmark Su Kıtlığı İndeksi’ne göre su zengini ve su fakiri ülkelerin, kişi başı yıllık su potansiyeline göre belirlendiğini ifade eden İSU Genel Müdürü Ali Sağlık: “Türkiye, kişi başına düşen yıllık 1.313 m³ su miktarı ile su stresi yaşayan ülkeler kategorisinde yer alıyor. Marmara havzası için bu indeks değeri mutlak su kıtlığı seviyesinde. Bu noktada su kayıplarının önlenmesi de büyük önem taşıyor. Ülkemizdeki içme suyu temin ve dağıtım sistemlerindeki su kayıp oranı % 33,54 seviyesinde. Mevzuat gereği 2033 yılına kadar bütün belediyelerde su kayıpları oranının %25, 2040 yılına kadar %10 seviyesine düşürülmesi hedefleniyor. İSU Genel Müdürlüğü olarak 2004 yılında %72 olan su kayıp kaçak oranını kent genelinde yaptığımız çalışmalar ile %24 seviyesine indirdik. Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nün 2028 yılı için hedeflediği %25 kayıp kaçak oranından daha iyi bir noktaya getirmiş olduk. Hedefimiz 2028 yılında bu oranı %20’nin altına düşürmek olacak.” diye konuştu.
“GERİ KAZANIM SUYU İLE 2023 YILINDA SANAYİYE 15,1 MİLYON M³ SU VERDİK”
Kocaeli’de yapılan çalışmalar ile suya ikinci bir görev verdiklerin söyleyen Genel Müdür Ali Sağlık: “ İSU, arıtılmış atık suların endüstri tarafından kullanımını teşvik ederek yeraltı suları ve şebeke suyu kullanımını azaltmayı ve böylece su kaynakları üzerindeki baskıyı hafifletmeyi hedeflemektedir. Geri kazanım suyu, yeraltı su kaynaklarının korunması ve çevresel ayak izinin küçültülmesi açısından da kritik bir role sahiptir. İklim değişikliğinin etkileriyle başa çıkmak için önemli bir çözüm olan geri kazanım suyu, su yönetiminde sürdürülebilir ve etkili bir yöntem olarak öne çıkmaktadır. Kocaeli genelinde 2023 yılında sanayinin kullandığı toplam 42,9 milyon metreküp suyun 15,1 milyon metreküplük kısmının geri kazanım suyundan sağladık. 48 milyon metreküp geri kazanım suyu sağlama kapasitemiz ile bu oranı daha da yukarıları çıkararak su üzerindeki baskıyı gelecek yıllarda daha da azaltmayı planlıyoruz.” dedi.
“GELECEK NESİLLERE, TEMİZ İÇME SUYU SAĞLAMA SORUMLULUĞU TAŞIMALIYIZ”
İSU Genel Müdürü Ali Sağlık: “ Sürdürülebilir su yönetimi stratejileri oluşturarak, su kaynaklarını koruyarak, su tasarrufunu teşvik ederek, teknolojiyi iyi kullanarak, ulusal ve uluslararası iş birlikleri yaparak, su kriziyle mücadele için etkili politikalar uygulayarak, gelecek nesillere temiz içme suyu sağlama sorumluluğunu taşımalıyız.” diyerek sözlerini tamamladı.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Büyükşehir-Sendika görüşmesinde personeli sevindiren kararlar alındı